Paikallisella otteella
Tampere 89.0     Ikaalinen 91.2     Parkano 87.8

23.5.2016 - 06:00

Bussilla avaruuteen asti

 


Kauan sitten kirjoitettiin kirje, joka monta mutkaa kierrettyään päätyi taiteltuna erään Mikael Karvajalan väliin. Kirjeessä kirjoitetaan:

”Kun taas masennuksen hetkellä tunnen olevani vain vanha luuska, joka armahtamatta kiskoo liian painavaa kuormaa, raiteisiin juuttuvin rattain, pitkin loputonta tietä, – silloin tahdon muistaa tätä elämäni kauneinta päivää, että senkin sain kokea.”

Teksti on Mika Waltarin käsialaa, tasaista ja huolellista kaunokirjoitusta.

Vuosikymmeniä myöhemmin avaruusalus vierailee Kansainvälisellä avaruusasemalla, mukanansa taulu, josta tulee ensimmäinen avaruudessa käynyt taideteos. Avaruus kuuluu taiteeseen ja taide kuuluu avaruuteen. Kiehtova tarina on jo itsessään kaunis kielikuva.

Mikä näitä kahta tarinaa yhdistää? Läheinen taidekaupunkimme Mänttä. Mäntän taidenäyttelyt ja kulttuurikohteet niputtavat näyttelyillään paraikaa yhteen kaiken sen, mikä taiteessa on ihmeellistä: taide on mennyt ja tuleva, valovuosien päässä ja aivan vieressä. Mänttä ei kanna museoidensa saavuttamaa menestystä syyttä:  esillä oleva taide on kuivunut Waltarin musteesta ja käynyt avaruudessa. Väliin mahtuu paljon muutakin.

Rakastan Mäntässä samoja asioita kuin Tampereessakin – välittömyyttä, kauneutta ja kulttuuria. Onneksi en ole ainoa: matka Mänttään on tehty nyt entistä helpommaksi, Serlachius Bussin ajaessa Tampereen ja Mäntän väliä päivittäin. Päiväretken aikana ehtii nähdä kaupungin kaikki museot, joihin pääsee edestakaisella bussilipulla.

Hyppää kyytiin Tampereen rautatieasemalta. Kulje päättäväisesti kohti taidetta. En ole tavannut ketään, joka olisi väittänyt sen olevan huono idea.
 

Takaisin listaan

Linda Huhtinen

Linda Huhtinen

Paljasjalkainen tamperelainen, tossupallojoukkueen kapteeni, sanojen ja avaruuden ystävä Pispalasta.

info@lindahuhtinen.fi   |   www   |   Twitter

Blogin luetuimmat

25.10.2017 15:00
Tampereen paras hampurilainen

18.07.2016 06:00
Kolme kovaa – tärpit Tammerfesteille

29.08.2016 06:00
Vuoden paras elokuva

28.10.2016 06:00
Tampereen ylpeys: Viita 1949

09.08.2016 06:00
Maailmanrauha & Hauli Bros