Paikallisella otteella
Tampere 89.0     Ikaalinen 91.2     Parkano 87.8

26.3.2020 - 08:57

Koronaviruksella merkittävät vaikutukset tapahtumatoimintaan Tampereen seudulla

Koronaviruksella merkittävät vaikutukset tapahtumatoimintaan Tampereen seudulla

Kuva: Visit Tampere / Laura Vanzo

Tampereen kaupunki kartoitti kyselyllä koronaviruksen vaikutuksia tapahtumatoimintaan. Kysely lähetettiin lähes 400:lle Tampereen seudun kulttuuri- ja urheiluorganisaatiolle. 20.3. mennessä saatiin 129 vastausta.

Tampereen kaupungin tapahtumatoimintaa kartoittavalla kyselyllä haluttiin selvittää, mitä vaikutuksia koronaviruksen aiheuttamilla varotoimilla on tapahtumien järjestäjille ja tapahtumateollisuudelle Tampereen seudulla. Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi yli 10 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen kiellettiin koko maassa 13.4.2020 asti. Kyselyn perusteella koronavirus on vaikuttanut yli 2 000 tapahtuman järjestämiseen. Tapahtumista 73 prosenttia peruttiin, 23 prosenttia siirrettiin tai tullaan siirtämään ja 4 prosenttia tapahtumista järjestetään vaihtoehtoisella tavalla. Peruttujen tapahtumien arvioitu yleisömäärä olisi ollut lähes 900 000 ja osallistujamäärä 100 000. Tapahtumien osallistujia ovat esimerkiksi urheilijat tai messujen näytteilleasettajat.

Tampereen kaupungin tapahtumajohtaja Perttu Pesän mukaan Tampereella on vahva tapahtumatalous, joka muodostuu erittäin aktiivisesta järjestökentästä kulttuuri- ja urheiluorganisaatioineen.
- Tampereella järjestettävät tapahtumat ovat kannatelleet satoja yrityksiä etenkin majoitus- ja ravitsemusalalla. Koronaviruksen aiheuttamat toimet vaikuttavat nyt koko tähän toimijaketjuun hyvin lamauttavalla tavalla, Pesä toteaa.

Kyselyyn vastaajat arvioivat, että tapahtumien perumisesta tai siirtämisestä aiheutuneet tulojen menetykset Tampereen alueella voivat olla yhteensä jopa 17,7 miljoonaa euroa. Tappiota arvioitiin koituvan 10,5 miljoonaa euroa.
- Urheiluseurojen ja varsinaisen yrityskentän ulkopuolella olevien kulttuuritoimijoiden toimintaan ja pienistä puroista perustuvaan talouteen koronaviruksen vaikutus on mittava. Tilanne on monelle toimijalle enemmän kuin haastava, Pesä sanoo.

Tapahtumatalous ja etenkin suurtapahtumat ovat olleet myös kansallisen ja kansainvälisen matkailun kannalta tärkeitä vetovoimatekijöitä. Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki on huolissaan, jos koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne pitkittyy.
- Jos tilanne jatkuu pitkään siten, että liikkuminen eri maiden välillä tai jopa Suomen sisällä ei ole mahdollista, lamaantuvat myös kaupungin suurtapahtumat ja tapahtumiin osallistuvien vierailijoiden houkuttelu alueelle. Tällöin aluetaloudelliset tappiot ovat merkittäviä, Heinämäki toteaa.

26.3.2020 / Pasi Vainionperä

Kaikki uutiset