Paikallisella otteella
Tampere 89.0     Ikaalinen 91.2     Parkano 87.8

24.5.2019 - 08:32

Tahmelan ja Rantaperkiön uimarannoilla norovirusta

Tahmelan ja Rantaperkiön uimarannoilla norovirusta

Tampereen Tahmelan ja Rantaperkiön uimarannoilta 13.5.2019 otetuista näytteistä on todettu norovirusta.

Tahmelan ja Rantaperkiön uimarannoilta 13.5.2019 otetuista näytteistä on todettu norovirusta. Tampereen ympäristöterveysyksikkö ei suosittele uimista näillä rannoilla.

Pyhäjärven uimavesiä haluttiin tutkia tarkemmin Lempäälän norovirusepidemian takia. Viime kesänä Lempäälän Lempoisten uimarannalla käyneitä sairastui vatsatautiin, ja norovirusta on todettu vedessä tänäkin vuonna. Pyhäjärven uimarantojen uimavesiä selvitettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja alueen ympäristöterveysyksikköjen yhteisellä norovirusprojektilla. Näytteet tutkittiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Toukokuun alkupuolella vesinäytteitä otettiin Akaan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen, Valkeakosken ja Vesilahden uimarannoilta - yhteensä 22 uimarannalta, joista 11 vesinäytteessä todettiin norovirusta.

Lempäälän epidemia ja toukokuun 2019 näytteenoton tulokset osoittavat, että Pyhäjärven uimavesissä on paikoin norovirusta. Norovirus ei lisäänny ympäristössä eivätkä eläimet levitä sitä, joten sen löytyminen kertoo aina ihmisperäisestä ulostesaastumisesta. Norovirus voi päästä vesistöön jätevedenpuhdistamon purkuputkista, laivaliikenteestä, laskuojista tai mistä tahansa tilanteesta, jossa ihmisulostetta pääsee veteen.

Norovirustartunnan oireet alkavat tyypillisesti 1-2 vuorokauden sisällä altistumisesta. Tyypillisiä oireita ovat äkillisesti alkaneet pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut sekä ripulointi. Tartunta voi olla myös oireeton. Tartunta leviää sekä suoran kosketuksen että esimerkiksi uimaveden, pintojen tai ravinnon välityksellä virusten kulkeutuessa suun kautta ruoansulatuskanavaan.

Hyvä hygienia, asiallinen wc-käyttäytyminen, roskaamisen välttäminen ja uimisen jälkeinen peseytyminen auttavat vatsatautien ennaltaehkäisyssä. Pelkkä käsien desinfiointi ei korvaa huolellista saippuapesua. 

24.5.2019 / Valtteri Kujansuu

Kaikki uutiset