Paikallisella otteella
Tampere 89.0     Ikaalinen 91.2     Parkano 87.8

23.5.2019 - 14:54

Viime vuoden pahin pienhiukkasten kaukokulkeutumaepisodi tuntui Tampereella asti

Viime vuoden pahin pienhiukkasten kaukokulkeutumaepisodi tuntui Tampereella asti

Useamman vuoden jatkuneen laskevan suuntauksen jälkeen sekä pienhiukkasia että katupölyä oli ilmassa vuonna 2018 edellisvuosia enemmän, kertoo Ilmatieteen laitos

Useamman vuoden jatkuneen laskevan suuntauksen jälkeen sekä pienhiukkasia että katupölyä oli ilmassa vuonna 2018 edellisvuosia enemmän, kertoo Ilmatieteen laitos.

Tiedot ilmenevät Ilmatieteen laitoksen kunnilta ja teollisuudelta kokoamista ilmanlaadun vuositilastoista viime vuodelta. Kohonneet pitoisuudet johtuivat saasteiden kulkeutumiselle ja pölyämiselle otollisemmista sääoloista.

Ihmisten terveyden kannalta haitallisimpana ilmansaasteena pidetään niin sanottuja pienhiukkasia. Euroopan unionin vuosiraja-arvo pienhiukkasille on 25 µg/m3 eli 25 mikrogrammaa kuutiometriä kohden, mutta Maailman terveysjärjestön tiukempi ohjearvo on 10 µg/m3.

"Suomen pitoisuudet jäävät kuitenkin myös tämän tiukemman WHO:n ohjearvon alapuolelle", sanoo erikoistutkija Pia Anttila Ilmatieteen laitokselta.

Suomen pienhiukkasista merkittävä osa kulkeutuu meille muualta. Vuoden 2018 pahin kaukokulkeutumisepisodi tapahtui 13.–14. lokakuuta, jolloin lounaanpuoleiset virtaukset toivat Euroopasta eteläisimpään Suomeen runsaasti pienhiukkasia. WHO:n asettama vuorokausiohjearvo (25 µg/m3) ylittyi noina päivinä 12 asemalla, joita eteläisin oli Ilmatieteen laitoksen Utön mittausasema ja pohjoisin Tampereen Epilän asema.

 

23.5.2019 / Valtteri Kujansuu

Kaikki uutiset